Songs: Ohia :: The Gray Tower

Zelden – en daarom te koesteren – zijn de momenten dat muziek je echt dubbelgeslagen op de grond achterlaat. Dat je jezelf achteraf bij elkaar moet rapen. “The Gray Tower” is zo’n nummer. Niet de recent uitgebrachte cover van Goshen Electric Co., wel het origineel van Songs: Ohia.

Alle respect voor Timothy Showalter, oftewel de drijvende kracht achter Strand Of Oaks. Goeie, pretentieloze loebas, die er binnenkort alles aan gaat doen om de erfenis van zijn grote held Jason Molina (zie het machtige “JM” op HEAL) levend te houden. Maar alle goeie intenties ten spijt, als je zijn cover van “The Gray Tower” die hij recent uitgebracht hoort, is de eerste reactie toch het origineel nog eens op te zetten (of is dat misschien juist het mooiste compliment dat je dit project kan geven?).

Want wat een emotionele kopstoot is dat nummer van Songs: Ohia uit 2002 (enkel als single en op een compilatie uitgebracht). “It’s not just bad luck/ It’s just what can happen” zingt Molina al in de eerste strofe, waarna hij je meetrekt in zijn koortsdroom. Het universum van Songs: Ohia was natuurlijk altijd al van kop tot teen gedrenkt in weemoed, maar zo pikzwart en wanhopig als in dit nummer heeft de zanger zelden geklonken. Een voorzichtige vrouwenstem doet in het refrein nog een poging de gemoedstoestand van Molina naar de juiste kant te doen overhellen, maar uiteindelijk overwint de wanhoop. Het gitaarspel is rudimentair, lo-fi, maar Molina weet als geen ander ook muzikaal de uitgebeende eenzaamheid van het nummer te vatten met zijn harde aanslagen. “The Gray Tower” staart in de leegte, om haar daarna te omarmen.

Songs: Molina treedt op vrijdag 28 september aan in De Roma in Antwerpen met Timothy Showalter en special guest The Tallest Man On Earth. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

verwant

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

Strand of Oaks :: In Heaven

Strand of Oaks vindt verlossing en een vernieuwde levenslust...

Strand of Oaks :: “Een beetje naïviteit is altijd goed”

Strand of Oaks heeft zichzelf op In Heaven heruitgevonden....

Pukkelpop 2021 gaat ervoor met Editors, Liam Gallagher, Underworld en meer!

Het wachten is voorbij.  Van 19 t/m 22 augustus...

Jason Molina :: Eight Gates

Alsof Jason Molina na zijn voortijdige dood in 2013...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in